keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Peiliteoria

Olin eilen Valmentamon järjestämässä maksuttomassa iltavalmennuksessa. Sinäkin ehdit ja mahdut varmasti vielä mukaan tällaiseen Luo itsellesi oma elämä -valmennukseen, kun toimit nyt nopeasti.

Onnellisen parisuhteen osalta illan anti oli myös mielenkiintoinen.

Peiliteoria


Piirrä itsellesi nelikenttä.




















Kirjaa vasempaan alakulmaan puolisosi piirre, josta et pidä. Ongelma voi olla mikä tahansa. Hän ei kommunikoi, ei huomioi, ei puhu eikä pussaa... Valitse asia, jonka haluat nyt ensimmäisenä korjata.

Oikeaan alakulmaan kirjaa miten haluaisit hänen toimivan.

Vasempaan yläkulmaan tulee miten sinä reagoit siihen, kun hän käyttäytyy tavalla, josta et pidä.

Esimerkiksi, jos mieheni ei puhu eikä pussaa, minä voisin esimerkiksi myös olla kommunikoimatta ja huomioimatta ja vetäytyä kuoreeni.

Oikeaan yläkulmaan kirjaa millainen olet, kun hän käyttäytyy haluamallasi tavalla.

Jos esimerkiksi mieheni puhuu ja pussaa, niin minäkin olen avoin, puhelias ja osoitan hellyyttä ja huomioin.

Positiivinen muutos


Peiliteorian perusajatuksena on se, ettet voi suoraan vaikuttaa puolisosi käyttäytymiseen, mutta sinulla on täysi valta vaikuttaa omaan käyttäytymiseesi.

Ideana on, että alat itse ensin käyttäytyä oikeaan yläkulmaan kirjaamallasi tavalla. Kun alat käyttäytyä myönteisesti, on oletettavaa, että puolisosi peilaa positiivisen olemuksesi ja käytöksesi omaan käytökseensä.

Sinun on siis ensin tehtävä muutos itse ja keskityttävä vain ja ainoastaan itseesi ja omaan olemukseesi ja käytökseesi. Siihen voit vaikuttaa, joten keskitä energiasi siihen. Puoliso seuraa sitten perässä. Ja jos ei seuraa, heivaa se kokokaan pois elämästäsi. Kuka sellaista mörökölliä kaipaa ;-)

Peiliteorian hyödyntäminen


Voit hyödyntää tätä samaa mallia myös kavereihin, vanhempana lapsiin, esimiehenä alaisiin, opettajana oppilaisiin jne. 

Mieti vain ensin millaista käytöstä haluat saada vastakaiuksi ja keskity sen jälkeen vain siihen, miten sinun itsesi tulee käyttäytyä.

Testaa! Jos epäilyttää peiliteorian toimivuus, kokeile ensin ja tuomitse vasta sitten, jos on enää tarvetta.

Ja jos se ei toimi henkilöön, johon yrität tunteita peilata, niin ainakin sinulla itselläsi on parempi olo, kun keskityt vain hyviin tunteisiin. Joten et voi kuin voittaa ;-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.